Coaching Ajokortti -valmennus

valmentajana Minna Rasila, Heuristica Oy

 

Heidi Virtanen ja uunituore Coaching Ajokortti

 

“Kalenteri täyttyy koutsauksista”, kertoo HR Manager Heidi Virtanen, Posti Oy
Heidi osallistui Coaching Ajokortti -valmennukseen marraskuussa 2017 ja sana tästä kiiri nopeasti Heidin työkavereille Postissa ja muille hänen verkostoihinsa kuuluville ihmisille. Heidin koutsaus-työkalupakki tuli heti kovaan käyttöön ja kalenteri alkoi täyttyä koutsauspyynnöistä.

Tekemällä oppii ja kehittyy yllättävän nopeasti
“Koutsausta oppii koutsaamalla. Huomaan kehittyväni koko ajan. Hyviä, asiaa eteenpäin vieviä kysymyksiä alkaa tulla mieleen kuin itsestään. On hyvä, että coaching-ajokorttiin vaaditaan reilusti käytännön harjoittelua.”

Heidin koutsattavat asiakkaat ovat tyytyväisiä
Heidin koutsaus-tapaamiset ovat olleet hyvin eri pituisia, yksikin kesti miltei kaksi tuntia. “Jokainen koutsattava on ollut tyytyväinen ja sitä mieltä, että koutsaukseen käytetty aika ei tosiaankaan mennyt hukkaan”, kertoo Heidi.

Coaching-työkalut laajentavat henkilöstöpäällikön työtä ja mahdollisuuksia
Coaching Ajokortti -valmennus myös havahdutti Heidin näkemään, miten valtavia mahdollisuuksia koutsaus antaa niin työkaverien, sisäisten asiakkaiden kuin muidenkin sidosryhmien auttamiselle.

“Kun on aikaisemmin toiminut HR-konsulttipohjalta, jolloin täytyy osata antaa asiakkaalle valmiita vastauksia, nyt voikin lähteä auttamaan ns. “tyhjällä päällä” ja auttaa asiakasta itse oivaltamaan tarkoituksenmukaisimmat ratkaisut. Tämä laajentaa hurjasti toimintamahdollisuuksia ja koutsattavan ymmärrystä.”

Myös ohjattavan roolissa valmentavan otteen periaatteiden tuntemisesta on hyötyä
Heidi kertoo, että koutsaus-osaamisesta on iso hyöty myös silloin, kun on itse coaching-asiakkaana. “Olen tässä samaan aikaan päässyt nauttimaan ammatti-coachin koutsausprosessista. Sitä on mielenkiintoista seurata nyt, kun itsellä on taustatietoa koutsauksesta. Pääsemme todella nopeasti eteenpäin kun ymmärrän mitä koutsi kysymyksillään hakee. Edellisen istunnon asiat tulee summattua pikavauhtia ja samoin asetettua tavoitteet tälle istunnolle.”

Itsensä koutsaaminen on itsensä johtamista parhaimmillaan
Valmennuksessa korostetaan myös itsekoutsausta kullanarvoisena taitona. Self-coaching on myös helppo tapa treenata koutsausta. Myös Heidi on huomannut itsensä koutsauksen voiman: “Itsekoutsaus toimii hyvin solmutilanteissa, helpottaa kun kirjaa ajatuksiaan ylös, näkee kaaoksen läpi, ja alkaa löytyä järjestys.”

Coaching Ajokortti on vaativa ja siksi arvostettu
Coaching-ajokorttia ei anneta kenellekään heti valmennuksen jälkeen vaan ajokortin suorittamiseen vaaditaan harjoittelukoutsausta, joka dokumentoidaan ja reflektoidaan yhteisessä Facebook-ryhmässä. “Tämä tekee coaching-ajokortista arvokkaan tunnustuksen”, toteaa Heidi.

“On myös ihana olotila ollut päästä itse ammattikoutsin asiakkaaksi, kun tiedän mihin pyritään ja yhteistyö sujuu. Myös itsekoutsaus toimii hyvin solmutilanteissa, helpottaa kun kirjaa ajatuksiaan ylös, näkee kaaoksen läpi, ja alkaa löytyä järjestys.”

 

Coaching Ajokortti -valmennusprosessi kannustaa harjoittelemaan, ja harjoitus tekee mestarin!