Autammeko ajoissa kuuntelemalla kaveria?
Me suomalaiset olemme maailman onnellisin kansa. Kun tämä tulos julkaistiin, joku (suomalainen) totesi hauskasti, että jos me olemme maailman onnellisimpia, mitenkähän onnettomia ne muut ovatkaan?
No, kyllähän meillä on moni asia hyvin ja ainakin menossa parempaan suuntaan. Talous on kasvussa ja luottamus tulevaisuuteen vahvistunut. Vienti vetää ja ihmiset uskaltavat taas kuluttaa, kauppa käy. – Tämä tietää lisää töitä ja aikamoista kiirettä, jos ei palkata lisää tekijöitä. – Toinen osuva lausahdus: “Olen osittain onnellinen, vain kiire varjostaa onneani. Olisi ihanaa nauttia vapaa-ajasta huolehtimatta tekemättömistä töistä.” Kova vastuu ja halu säilyttää työpaikka ajavat monet meistä tekemään pitkää päivää ja joustamaan liikunnasta, ystävien tapaamisesta, sohvalla pötköttelystä ja muusta rentouttavasta ja palauttavasta toiminnasta.
Kevät on ihanaa aikaa: Valon määrä lisääntyy valtavasti, ja useimmat meistä virkistyvät ja aktivoituvat: rantakuntoon pitäisi päästä ja suunnitella kaikenlaista mukavaa kesäreissua. – Osa meistä taas ahdistuu: pitäisi olla onnellinen, kun kaikki on päällisin puolin hyvin. – Mutta kun ahdistaa, eikä saa unta. Aamulla väsyttää ja niitä kellojakin taas siirrettiin, pitää nousta “kukonlaulun aikaan”… tasan ei käy onnen lahjat! On karua, että keväisin Suomessa tulee nousupiikki itsemurhatilastoihin. – Juuri, kun kaikki ihana on edessä! Työterveyslääkärit tekevät masennusdiagnooseja ja kirjoittavat pitkiä sairauslomia ja masennuslääkereseptejä. Masentunut saattaa eristäytyä kotiinsa pilleripurkin kanssa, eikä toipuminen alakaan, tilanne voi jopa pahentua. Asiasta kirjoitti työterveyshuollon erikoislääkäri Anita Riipinen Hesarissa 22.3.18.
Miten tällaista kierrettä voisi ehkäistä ennalta? Miten huomaisimme, että työkaverilla on vaikea tilanne: liikaa töitä tai liikaa monimutkaisia ongelmia yksin ratkottavaksi? Auttaisiko “ihmisen lukeminen ja kuunteleminen”? Läsnäolo ja aitoon ymmärtämiseen pyrkiminen? Kaverin omien resurrssien pohtiminen, tiedostaminen ja vahvistaminen?
Voisiko tällaista yhdessä harjoitella? Kuuntelemisen paras ja jaloin kaveri on koutsaus. Koutsausta voivat oppia ja harjoitella kaikki, ja siihen ei tarvita aina monen opintopisteen järeää koulutusta. Parilla hyvällä työkalulla saa paljon hyvää aikaan!
Jos työpaikoilla olisi useita koutsaustaitoisia työkavereita, tai vaikkapa koutsausrinkejä, saatettaisiin välttää näitä pitkiäkin sairauslomia. Kuunneltaisiin ja voimautettaisiin työtovereita. Toki on aina erotettava kuuntelemisen ja koutsauksen tarve terapian tai lääkärin avun tarpeesta. Sen takia peräänkuulutankin ajoissa toimimista, turvarakenteiden vahvistamista työyhteisöissä ja ihan kaikissa muissakin yhteisöissä: opiskelijat, ikäihmiset, maahanmuuttajat, työttömät – kaikki – hyötyvät koutsauksesta ja kuulluksi tulemisesta ihan varmasti.
Koutsaus siis tekee yhä tähtiä vapauttamalla koko potentiaalimme, mutta toimii myös ennaltaehkäisijänä, kun torjutaan ahdistusta, masennusta ja loppuunpalamista. Kaikilla pitäisi olla oikeus koutsaukseen. Siksi olemme aloittaneet tämän vuoden alusta Coaching kansalaistaidoksi – Koutsi kaikille -hankkeen. Jos kiinnostuit, lue lisää: https://www.heuristica.fi/coaching-kansalaistaidoksi/